Wednesday, December 9, 2015

ALASAN MENOLAK TAKAFUL : JANGAN MENYESAL KEMUDIAN HARI APABILA SUDAH TERLAMBAT

ANTARA ALASAN-ALASANNYA KENAPA TAK MAHU AMBIL TAKAFUL?
=========================================
Hanya sebagai renungan kita bersama kerana diriku juga pernah beri alasan yang sama sehinggalah aku ceburi profesion ini.(kredit:FMA Takaful)

Alasan yang selalu saya terima.Menjadi tugas saya untuk menyedarkan orang lain tentang kepentingan Takaful dan memperbaiki gaya approach saya..


1. AKU NAK TUNGGU DULU LAH!
-> tak ape… tapi nak tunggu sampai bila??? Jangan sampai tua sebab premium dah tinggi, jangan sampai sakit, sebab dah tak ada syarikat insurans/takaful yang nak tanggung… ambillah sementara masih muda, sihat dan kuat bekerja. Tahukah anda, jumlah caruman adalah murah ketika masih muda dan sihat serta tidak akan meningkat sehingga usia 80 tahun.

2. APA UNTUNGNYA AMBIL TAKAFUL/INSURANS NI??
-> banyak untungnya… sebagai salah satu cara untuk perlindungan masa hadapan, memang la masa hadapan kite tak boleh tahu tapi malang tidak berbau dan kita boleh rancang dari sekarang… cuba anda kira betapa ruginya anda tak ada perlindungan takaful andai kata masuk hospital bil puluh2 ribu?? Habis simpanan bank, nak cari mane lagi?? Pinjam mak ayah, sedara mare, kawan2… dan yang paling teruk sekali sampai terpaksa hutang along… ish,ish,ish… itu lah sebabnya kenapa takaful/insurans ini dah jadi satu keperluan untuk kita… lagipun duit caruman takaful/insurans jadi simpanan kita jugak, tak rugi menabung untuk masa hadapan kan??

3. AKU DAH BUAT DAH SIMPANAN UNTUK ANAK2!!
-> alhamdulillah! Bagus! Bertuah anak2 anda.!! Andaikata kita kena sakit jantung@stroke dan sebagainya? Agak2 siapa lagi nak menyimpan untuk anak2 yer? Duit habis bayar bil perubatan, nak pakai duit mana lagi ye?? Haru!! Duit disimpan untuk anak tadi terpaksa digunakan… aduhh..! Makin ramai anak2 yang terpaksa berhenti sekolah dan tak dapat sambung belajar dan kena pula buat pinjaman. Maka dari situ datangnya keuntungan caruman takaful ini yang dapat menjamin simpanan anda di samping membiayai kos perubatan anda, isteri dan anak2…

4. SORRY, SAYA TAK MINAT LA TAKAFUL2 NIE…!
-> kat mane yang tak minat tu? Takaful/insurans ni bukanlah sesuatu yang harus diminati @ ada, ada la; takde, takde la.. Ianya merupakan satu keperluan di masa kini… zaman dahulu kala mungkin la, tapi tidak di zaman ini… kita harus berkembang maju dan mengikut peredaran zaman… tapi, saya ada 1 soalan… anda ada insurans kereta tak? Kalau ada, kenapa agaknye ye? Rasanye penting ke tak insurans kereta tu bila berlaku kemalangan??? Bukan same ke kaedahnye???

5. COMPANY SAYA DAH TANGGUNG DAN COVER SEMUA RAWATAN DAN PERUBATAN, NAK BUAT APA TAKAFUL LAGI??
-> sampai bila agaknya anda akan dicover?? Sampai pencen? Just nak info, andai kata seorang pekerja diserang kanser, well, tentulah dah tak dapat perform kerja dgn bagus kan? Sebab kene pergi buat rawatan la, kene rehat la, kene ambil mc la, cuti dan sebagainya… so, kalau anda jadi boss, ape yang anda buat dengan pekerja ini? Takkan company tanggung seumur hidup.. ?? Budak sekolah pun tau jawapan ni… kalau dah kena berhenti, rasa2nye senang ke nak cari kerja lain? At least kalau ade simpanan takaful dan pampasan serta elaun2 yang ada, anda boleh mulakan kerjaya baru dengan memulakan perniagaan dan sebagainya untuk menampung hidup dan meneruskan kehidupan… macamana??? Betul tak??

013.6000.101