PATINA 2016 : TAKAFUL KEMALANGAN TERBAIK

KEMALANGAN SERING BERLAKU TANPA DIDUGA..

medical card terbaik

RISIKO TERBESAR SEBAGAI pegguna jalan raya terutama bagi yang menunggang motosikal ke tempat kerja..  Untuk rekod.. terdapat peningkatan kemalagan dari laporan PDRM dan MIROS sepermana dibawah pada tahun 2006 hingga 2009.
ejen takaful sepenuh masa
ejen takaful insurance sepenuh masa maa


Kita cuba lihat statistik kemalangan mengikut JENIS kenderaan. HAMPIR 50% adalah dari penunggan motosikal.. Sebanyak 76,417 kes kemalangan melibatkan golongan INI.

ejen takaful sepenuh masa
DENGAN FAKTA KEMALANGAN ini, BERSEDIAKAH ANDA?
ejen takaful

Tahukah anda satu lagi FAKTA?

Malaysia memegang REKOD KEMATIAN JALAN RAYA TERTINGGI?
ejen takaful

ejen takaful (9)
INGATLAH, BAHAWA MATI ITU DATANG SECARA TIBA-TIBA.. BERSEDIAKAH ANDA?
ejen takaful (12) 


BAGAIMANA DENGAN ORANG TERSAYANG YANG KITA TINGGALKAN?




ejen maa takaful

URUSLAH RISIKO ANDA DENGAN TAKAFUL KEMALANGAN DARI 
MAA TAKAFUL : PATINA 2016

Plan Lengkap untuk memenuhi kehendak anda tentang JAMINAN KEWANGAN BERTULIS dari syarikat Takaful Terbaik di Malaysia..

Standalone Personal Accident (PA) : PATINA 2016

Personal Accident dari MAA Takaful dinamakan sebagai PATINA 2016.  Pelan ini menawarkan 6 Pelan  yang boleh dipilih dan meliputi perlindungan seperti berikut :

1) Kematian Biasa- Nie pun diCOVER!
2) Kematian / TPD Akibat Kemalangan
3) Medical Reimbursement
4) Rawatan Tradisional / Alternatif- Perlu Resit Original
5) Elaun akibat Medical Leave (MC) dari Kemalangan



Sila WhatsApp saya 013.6000.101 untuk APPOINMENT demi masa depan anak-anak dan isteri.. Tinggalkanlah mereka lebih baik... Hayati maksud tajemahan Al Quran dibawah:
ejen takaful sepenuh masa


"Dan orang-orang yang (hampir) mati di antara kamu serta meninggalkan isteri, hendaklah berwasiat untuk isteri-isteri mereka, iaitu diberi nafkah saguhati (makan, pakai dan tempat tinggal) hingga setahun lamanya, dengan tidak disuruh pindah dari tempat tinggal) hingga setahun lamanya, dengan tidak disuruh pindah dari tempat tinggalnya. Kemudian jika mereka keluar (dari tempat tinggalnya dengan kehendaknya sendiri) maka tidaklah kamu bersalah (wahai wali waris simati) mengenai apa yang mereka (isteri-isteri itu) lakukan pada diri mereka dari perkara yang patut (yang tidak dilarang Syarak) itu. Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana..." 

 Surah Al Baqarah : Ayat 240



DETAILS PATINA 2016: 

DOWNLOAD DISINI : Patina 2016 Brochure

PATINA 2016 MAA TAKAFUL BM
Manafaat PA (Personal Accident ) PATINA 2016 dari MAA Takaful
ejen insuran diri
Kos Perlindungan PA (Personal Accident ) PATINA 2016 dari MAA Takaful
HUBUNGI SAYA UNTUK TEMUJANJI/APPOINTMENT! 
WhatsApp SEKARANG : 013.6000.101 
Khairuddin Ejen Takaful Anda Sekeluarga.


PETIKAN ARTIKEL DARI SAUDARA MOHD ZULKIFLI:
 (Kredit Kepada Penulis Asal Artikel Ini : Mohd Zulkifli)

Disaat saya tulis artikel ni, saya dah ‘persiapkan’ untuk waris RM1.2 juta (walaupun saya belum jutawan) kalau saya kembali kepada Tuhan di waktu saya masih muda. Sebenarnya, kita tak perlu jadi jutawan untuk pastikan waris ada ‘harta’ yang cukup mereka survive setelah pemergiaan kita. Toolsnya ialah lindungan takaful!
Bagi orang ‘muda’ seperti saya, risiko terbesar kematian disebabkan KEMALANGAN, bukan KESIHATAN. Walaupun saya dah bersedia dengan lindungan takaful untuk “kesihatan”, saya bagi perhatian besar pada lindungan “KEMALANGAN”.

Tinggalkan Waris Beban Hutang?

Saya rasa terpanggil untuk tulis artikel ni lepas pemergian seorang sahabat saya pada awal tahun ni disebabkan kemalangan jalan raya. Beliau tinggalkan seorang isteri, 5 orang anak kecil, dan ‘beban hutang’ sangat besar yang terpaksa ditanggung oleh waris.
Masa tu saya fikir, kalau aku pesan pada dia pasal lindungan takaful masa berziarah ke rumah dia dua bulan sebelum dia meninggal, at least waris dia tak lah jatuh ditimpa tangga. Sudahlah sedih dengan pemergian dia, ditambah lagi dengan beban hutang yang besar terpaksa ditanggung, hingga ‘sesak dada’ memikirkannya.

Jana RM5,000 Sebulan Tanpa Bekerja

Untuk pastikan isteri saya tak perlu fikir pasal duit sepeninggalan saya, saya siapkan lindungan takaful Personal Accident (Kemalangan Diri) sekitar RM1.2 juta. Dia tetap akan kehilangan suami, tapi dia tak hilang sumber pendapatan, insyaAllah.
RM1.2 juta tu sebenarnya cukup untuk jana passive income at least RM5,000 sebulan selama-lamanya, tanpa perlu bekerja, tanpa sentuh pun duit RM1.2 juta tu walaupun 1 sen. Caranya ialah laburkan duit RM1.2 juta di tempat yang selamat, berisiko rendah dengan pulangan sekurang-kurangnya 5% setahun, seperti Tabung Haji.

Kos ‘Membeli’ Lindungan Takaful

“Berapa ‘premium’ insurannya?”
Takaful Personal Accident murah jer, cuma RM100 setahun untuk setiap lindungan RM100,000. Kita boleh dapatkan cover RM10,000 dengan bayaran serendah RM10 setahun. Tapi tak ada mana-mana takaful yang bagi cover sehingga RM1 juta kecuali income bulanan kita lebih RM10,000 sebulan. So, untuk cukupkan cover, kita kena ambik cover daripada beberapa takaful. Contohnya lindungan RM400,000 dari Takaful Ikhlas, RM400,000 dari BSN Prudential, dan RM400,000 dari Takaful Malaysia. So, total cukuplah RM1.2 juta.
Dan berita lebih baik, biasanya mana-mana syarikat (majikan) dah sediakan lindungan takaful atau insurans untuk kakitangan. Mungkin jumlah covernya sehingga 3 tahun ataupun 5 tahun pendapatan. So, kalau nak cukupkan RM1.2 juta, just top-up jer lah.

Penyumbang Takaful, Untung Kiri Kanan

“Kalau tak claim, rugilah duit bayar takaful tu?”
He he he… kekadang saya rasa kelakar bila orang cakap macam tu. Bagi saya, dua-dua untung. Claim untung, tak claim pun untung. Bila claim, maksudnya kita dah mati. Apa untungnya waris kalau kita mati? RM1.2 juta tu bukan nilai sebenar nyawa kita. Kalau boleh dibeli, saya pasti waris kita tak nak duit tu.
Kalau tak claim, kita tetap untung. Pertamanya, kita tak mati ataupun hilang upaya. Keduanya, ramai orang tak sedar, duit yang kita bayar untuk takaful tu adalah tabarru’ yang bermaksud “sedekah”. Duit tu adalah sedekah, dan sedekah tu salah satu jalan mengundang rezeki daripada Allah. Duit tu juga akan jadi saham di hari kehidupan yang kekal selamanya, iaitu Akhirat. So, tak ada istilah duit burn sebab bayar takaful!

Dapatkan Perlindungan, Bukan Simpanan

Kos saya bayar sumbangan takaful sebulan at least RM100 sebulan, dan duit tu 100% tabarru’ (sedekah), bukan saving. Saya tak buat saving melalui takaful sebab pulangannya sangat minimum berbanding saving di tempat lain.
Selain dari Personal Accident, saya juga ambik lindungan kesihatan, dan Takaful Kesihatan kosnya lagi mahal daripada Personal Accident. Kalau Personal Accident, kosnya cuma RM100 setahun (untuk cover RM100,000), tapi untuk kesihatan, kosnya at least RM50 – RM100 sebulan. Itu terpulang pada bajet masing-masing.

Saya Bukan Ejen Takaful atau Insurans

Ringkas cerita, saya syorkan semua sahabat cek balik lindungan takaful masing-masing. Jangan anggap ianya remeh. Saya yakin, kalian cuma akan percaya yang ianya penting bila musibah betul-betul terkena pada kalian, ataupun orang terdekat dengan kalian. Dan yang paling penting, saya ceritakan pasal lindungan takaful demi kebaikan semua, dan saya bukanlah ejen mana-mana takaful untuk mempromosikan tentang takaful.
Daripada saya menyesal sekali lagi sebab tak pernah cerita pasal takaful sebagaimana berlaku pada sahabat saya hari tu, lebih baik saya cerita sekarang. So, ‘beli’ takaful sekarang!
Wallahu a’lam.

Zulkifli
Damansara Damai
18 November 2011
22 Dzulhijjah 1432

p.s. Saya juga ada seorang kenalan yang kematian suami disebabkan kemalangan, tetapi suaminya telah siap dengan lindungan melebihi RM1 juta. Setelah kematian suami, dia terus berhenti kerja (dan tak perlu kerja lagi sepanjang hayat) untuk fokuskan perhatian kepada dua orang anaknya yang masih kecil. Ini juga kisah live yang saya tengok depan mata sendiri. CREDIT to : mohdzulkifli.com
CORETAN YANG BEGITU MANTAP DAN BURGUNA.
Saya sebagai Ejen MAA Takaful SETUJU bahawa jika tak MAMPU untuk mencarum takaful PERSIAPKAN diri dalam menguruskan RISIKO at least dengan satu Policy Takaful KEMALANGAN... sekurang-kurangnya 1 JUTA! Contribution/Premium yang dibayar RENDAH tetapi COVERAGE TINGGI!
Bagi orang yang SELALU MEGGUNAKAN KENDERAAN LEBIH LEBIH LAGI MOTOSIKAL... PERLULAH mempunyai perlindungan TAKAFUL.... Bagi isteri yang menjadi suri rumah.. NASIHATKANLAH suami agar mempunyai POLISI PA sekurang-kurangnya JIKA selalu MENUNGGANG MOTOSIKAL!