Wednesday, March 9, 2016

WHY WE NEED INSURANCE?

Suatu masa dulu, ketika topik perbincangan samada semua orang perlukan insurans, seorang kawan Financial Planner bantah saranan tersebut dan cakap, dia tak perlukan insurans.
Kenapa pulak? tanya saya, kerana ingin dengar hujahnya
"Sebab dengan kepandaian dia bermain saham, dia boleh generate duit dengan return 300% sebulan!" katanya dengan megah.
Maklum je la, orang labur dalam ASB pun cuma dapat 7% setahun, dia boleh buat 300% dalam sebulan.
Baiklah. Kita ambik contoh medical kad untuk mudah cerita.
Saya keluar modal dalam RM161 sebulan, dapat coverage perubatan RM200,000 setahun, boleh guna RM200,000 tiap-tiap tahun sampai umur 80 tahun (unlimited)
Berapa lama u nak invest RM161 setiap bulan untuk dapat modal RM200,000?
"Errrr... kena kira jugak tu.. dalam anggaran saya 2 tahun lebih boleh dapat"
Betul, tapi saya pun main saham jugak. Dengan RM161, saham apa u boleh invest dapat return 300% dalam sebulan? Dan u expect tiap tiap bulan u dapat untung 300%?
Semua tu tak pasti, bergantung pada kaunter tu punya performance.
Kalau bulan depan, u kena denggi berdarah, masuk ICU dan kena bayar kos rawatan RM20,000, investment RM161 darab 2 bulan u tu, dah capai tak RM20,000?
"Errr..."
Boleh tak company u keluarkan GUARANTEE LETTER BERTULIS cakap dengan saham RM161 x 2 bulan tu, company u tanggung bil hospital RM20,000 tu?
"Tak boleh... kami tak boleh nak guarantee return"
So you see, just because you know how to drive a Ferrari at 300km/h, tak bermakna semua orang patut beli Ferrari dan drive at 300km/h.
Most people like me, just comforable driving a Myvi at 80km/h saja, dan bayar RM161 supaya dapat FREE OF MIND, tak perlu runsing kalau kena fork out duit yang banyak secara tiba-tiba, just to pay hospital bills.
SO NOW, DO YOU SEE WHY WE NEED INSURANCE?